Barcelona – sol, shopping, kultur och puls

Barcelona – sol, shopping, kultur och puls

Den katalanska huvudstaden som dessutom är ett av Spaniens populäraste resmål, har blivit en av världens mest välbesökta och hetaste städer. Vi talar givetvis om Barcelona. Här möts modern nutid med dåtidens konst och kultur och den flertusenåriga historien gör sig påmind i alla hörn. Men Barcelona är inte bara shopping, nattliv och museibesök. Den närliggande stranden gör att Barcelona-borna kan ta en stunds avkoppling när som helst man önskar en stunds svalka och solbadande.

Ta en paus från stadslivet

Om du vill undkomma de stora gatorna och folkvimlet, så kan du bege dig strax utanför staden där bland annat Costa Dorada och Costa Brava bjuder på sandstränder och små söta fiskebyar med lokala restauranger där vem som helst är välkommen för att sätta sig till bords. Utmed kustremsorna ligger både undangömda och omtalade stränder och det finns alltid en avskild plats att finna om man är lite envis.

Stränder i Barcelona

Inne i Barcelona har du nära till flera stränder. Barceloneta är den mest berömda men kan dock bli packad av folk framåt eftermiddagen under högsäsongen. Andra stränder att breda ut dig på är Bogatell och Nova Icaria dit det unga folket går. Vill du bada näck kan du bege dig till nudiststranden Mar Bella och kasta in både handduken och badbyxorna.

Barcelonas landmärken

Det är svårt att bli uttråkad i Barcelona. I staden finns den berömda gatan La Rambla där de största butikerna ligger uppradade. En annan gata att inte missa är Passeig de Gracia där arkitekten Gaudi har satt sin prägel på de modernistiska byggnaderna. Han är även känd för att ha legat bakom storverket La Sagrada Familia – en fantastisk kyrka som ännu inte är fullbordad men som planeras vara färdig år 2026.

Om du vill varva avkoppling och kultur ska du ta och strosa runt i Parc Güell. Detta är absolut ingen vanlig grönskande park trots sin lummighet. Bland träden gömmer sig sagolika statyer och lekfulla monument som hämtade ur en saga. Personen som ligger bakom är naturligtvis Barcelonas älskade Gaudi igen som varken saknade kreativitet eller inspiration när han skapade parken och konstverken i den.

El Gotico och El Born

Som en liten stad i staden ligger El Gotico med smala gränder och glada människor som spelar kort vid trottoarkanterna. Ett annat kvarter är El Born där Picasso-museet, Chokladmuseet och en mängd av livliga tapasbarer blir dragplåster för folk. Här är det självklart att åtminstone tillbringa ett par kvällar och nätter när du är på festhumör i Barcelona.

Ta dig runt i Barcelona

Barcelona har ett väl utbyggt bussnät samt en tunnelbana och tre spårvagnslinjer. Biljetterna är inte särskilt dyra om man jämför med många andra europeiska storstäder. Du kan också ta den vida kända blå spårvagnen som går till stadens högsta topp Tibidado, där du får en utsikt som heter duga. Här ligger även en nöjespark som bjuder på en hel del överraskningar för både barn och vuxna. Ska du hem sent på kvällen bör du ta en taxi som ett relativt prisvärt alternativ.
I annat fall är Barcelona trevligast att upptäcka till fots och det är lätt att ta sig fram på alla gator i centrum.