Browsed by
Kategori: Spanien

Ett av svenskarnas mest populära resmål är Spanien. Detta är inte så konstigt med tanke på vad landet har att erbjuda. Solen står alltid högt på himlen, kulturen frodas, maten är ljuvlig och glädjen övervinner allt. Från Katalonien i nordöst med Barcelona i spetsen, vidare ned mot huvudstaden Madrid, till Solkustens pärlor i söder där Malaga är knutpunkten. Hela Spanien kan avnjutas vart du än hamnar. Njut av både Atlantens rasande hav, Biscayabuktens charm och Medelhavets lugna vågor – valet är ditt!
Kontrasternas land
Utan tvekan kan man säga att Spanien är ett kontrasternas land. Varje region har något unikt att erbjuda och tack vare de relativt korta avstånden och det välfungerande tågnätet, är det lätt att uppleva alltihop under samma resa.

De flesta byar och städer i Spanien kantas av kyrkor, katedraler och heliga byggnader som ofta har något helgon förknippat med sig. Siluetterna av alla städer är därmed både lika och olika varandra. Även klimatet ter sig annorlunda beroende på var du befinner dig. I det norra böljande landskapet är höga berg, otämjd natur och grönskande dalar ett vanligt fenomen, vilka inbjuder till långa vandringar och utflykter. I söder är det istället gudomliga stränder, lyxiga småorter och robusta stenbyggnader ute på landsbygden som gör området originellt. Sammanlagt består Spanien av 17 autonoma regioner och till och med språket kan skilja sig åt mellan vissa av dem. Katalanska, baskiska och galiciska är några exempel som sedan kan mynna ut i ett flertal varianter.
Det ljuva nattlivet
Om du är van att gå och lägga dig vid kl. 22.30 på kvällen så är det dags att testa nya vanor – åtminstone under din semesterresa. I Spanien börjar dagen först efter midnatt och det myllrande folklivet består till långt inpå småtimmarna. På de många tapasbarerna löser man världsproblemen, diskuterar de senaste familjeangelägenheterna och skålar i vin, öl eller sangria till det senaste skvallret. Vill du festa på spanska sättet, får du alltså se till att hålla dig vaken om nätterna och sova på eftermiddagarna när siestan infaller.
Ett enormt utbud av kultur
Mellan utelivet och den välbehövliga återhämtningen mitt på dagen, bör det ges utrymme för kulturen som Spanien är så känt för. De dansanta barerna i Andalusien är ett måste för flamencoentusiaster, de arkitektoniska pärlorna i Barcelona, Sevilla och Cordoba bör inte missas av historiskt intresserade själar och ett museibesök bör klämmas in lite då och då under resans gång. Du får heller inte missa de återkommande festivalerna som sjuder av liv, kulinariska dofter och originella karaktärer.
Ta dig runt i Spanien
I de spanska städerna är det lätt att ta sig runt tack vare spårvagnar, bussar, tåg med mera. Även tågnätet och inrikesflyget är perfekt och går oftast lika punktligt som hemma. Detta kan vara värt att poängtera om du skulle vilja ta en spontantur till en annan ort. Båttrafiken går många gånger dagligen ut till de baleariska öarna eller till en annan kuststad på fastlandet. I de flesta städerna är dock fötterna det bästa transportmedlet. Vill du vara mer oberoende kan du boka en hyrbil och ta dig dit näsan pekar. Tänk dock på att vissa serviceavgifter kan tillkomma om du inte lusläser hyreskontraktet först.
Ta dig ner till Spanien
Att hitta ett flyg till någon av de spanska städerna är ingen konst. Både reguljärflygen, charterflygbolagen och lågprisbolagen trafikerar många sträckor, vilket gör att du alltid hittar en biljett till ett bra pris.

Málaga – Picassos hemstad

Málaga – Picassos hemstad

Som huvudort i Costa del Sol ligger Málaga med sina stränder, sina shoppingstråk och sina vackra byggnader. Málaga bjuder in till många aktiviteter och sevärdheter oavsett tidpunkt på året. Picassomuseet, Picassos barndomshem, Katedralen, Il Corte Inglés och den himmelskt vackra botaniska trädgården är bara några få exempel på vad som väntar dig när du anländer till Málaga. Dessutom kan du lära dig dansa flamenco på någon av flamencobarerna i staden. Shopping och marknader Det går inte att komma ifrån att…

Läs mer Läs mer

Lyxens och avkopplingens Marbella

Lyxens och avkopplingens Marbella

En av Medelhavets mest populära och exklusivaste badorter är Marbella. Här är det stor chans att du befinner dig öga mot öga med en celebritet eller arabisk shejk. Har du aldrig satt din fot i Marbella och kommer dit för första gången, lär du förmodligen bli begeistrad vid första anblick. Är du en återkommande resenär så lär orten aldrig upphöra att förvåna med sin lyx, sin charm och sina besökare. Det räcker att gå ned till hamnen för att fylla…

Läs mer Läs mer

Barcelona – sol, shopping, kultur och puls

Barcelona – sol, shopping, kultur och puls

Den katalanska huvudstaden som dessutom är ett av Spaniens populäraste resmål, har blivit en av världens mest välbesökta och hetaste städer. Vi talar givetvis om Barcelona. Här möts modern nutid med dåtidens konst och kultur och den flertusenåriga historien gör sig påmind i alla hörn. Men Barcelona är inte bara shopping, nattliv och museibesök. Den närliggande stranden gör att Barcelona-borna kan ta en stunds avkoppling när som helst man önskar en stunds svalka och solbadande. Ta en paus från stadslivet…

Läs mer Läs mer