Allt om jetlag
Du som är bekant med att flyga är förmodligen också bekant med uttrycket jetlag? Har du flugit över olika tidszoner har du med högsta sannolikhet erfarit det. För det är nämligen så att jetlag är något som uppstår då vi förflyttar oss mellan olika tidszoner. Långa flygningar leder till en tidsomställning som vår kropp inte är van vid. Tidsomställningen kan i sin tur resultera i att du blir illamående, får problem med sömnen eller att du känner dig utmattad. Ju fler tidszoner du reser över desto mer omfattande blir din jetlag.
Är du intresserad av att veta mer om jetlag, dess effekter och hur du kan gå tillväga för att dämpa dess påverkan på din kropp och välmående? Då ska du fortsätta läsa.
Vad är Jetlag?
Kort förklarat är jetlag en form av tidsomställning som vår kropp får erfara då vi reser över olika tidszoner. Om du exempelvis reser från Sverige till Thailand kommer klockan att hoppa fram sex timmar när du landar, medan din kropp och ditt huvud fortfarande är kvar i Sveriges tidszon.
Detta kan bli en rätt påfrestande omställning, och det tar ofta ett par dagar innan din kropp vänjer sig. Vanliga effekter av jetlag är illamående, utmattning och trötthet samt sömnproblem. Ju längre bort du reser desto större blir tidsomställningen, vilket även innebär att din jetlag blir värre. Är du dessutom borta länge blir omställningen ofta extra svår.
Varför påverkas vi så mycket?
Men varför har denna tidsomställning så otroligt stor påverkan på såväl vår kropp som vårt mående? Jo, det är nämligen så att vår kropp vid denna typ av intensiv tidsomställning inte riktigt hänger med på vad som händer.
Även ljuset, samt vårt mat- och dryckesintag har stor påverkan på rubbningen av vår dygnsrytm. Din kropp förväntar sig att du ska göra, vara eller agera på ett visst sätt, medan du gör något helt annat. Brytandet av dina rutiner blir helt enkelt påfrestande tills det att din kropp vant sig och anpassat sig efter det nya ”normala”.
Hur påverkas jag av jetlag?
Som vi tidigare varit inne på kan jetlag visa sig på ett antal olika sätt beroende på hur du reser och hur många tidszoner du passerar, det vill säga hur lång din flygresa är. Det blir också ofta svårare för kroppen att ställa om sig då du varit borta under en längre period. Självklart kan följderna av jetlag variera beroende på vem du frågar, men vanliga effekter är:
- Illamående
- Utmattning och trötthet
- Sömnsvårigheter
- Sämre prestationsförmåga
Som sagt så kan intensiteten av de olika följderna variera beroende på hur långt du reser. Något som däremot är lite märkligt är att du många gånger upplever en mycket starkare jetlag om du reser mot öst än om du reser mot väst. Det har i grund och botten att göra med hur du byter tidszon och vilken dygnsrytm som är lättare att synka med, framåt eller bakåt, natt eller dag.
Tänk på detta inför din resa
För dig som ska ut och resa med flyg kan det vara rätt svårt att undvika effekterna av jetlag. Ju fler tidszoner du passerar desto mer måste din kropp ställa om sig för att hitta tillbaka till den normala dygnsrytmen och de fungerande rutinerna. Detta kan vara både svårt och påfrestande, och så tar det ofta lång tid.
Om du upplever att din jetlag blir väldigt omtumlande finns det däremot ett antal saker du kan testa på för att minska dess effekter. Det är inte helt säkert att det hjälper, men det kan åtminstone vara värt att tänka på inför din resa.
Planera inför flygningen
Inför att du ska ge dig ut på din resa och stiga ombord på planet kan det vara bra att planera lite. Vill du minska risken att drabbas av riktigt svår jetlag är det smart att påbörja anpassningen av den nya dygnsrytmen redan innan du ska ställa om på riktigt. Ska du resa österut, till exempel till Thailand eller Austrailen, lägger du dig tidigare och går upp senare, och tvärtom om du ska resa åt väst, till exempel USA eller Mexiko.
Bästa tipsen under flygningen
När du väl sitter på planet innebär det att du har påbörjat din ”tidsresa” till den nya tidszonen. Det kan då vara klokt att göra så gott du bara kan för att redan då börja med att vänja både din kropp och din hjärna vid den nya tiden som gäller på destinationen.
Ett tips är att ställa om klockan, samt att du försöker äta på de tider som gäller när du kommer fram. Landar du exempelvis med planet på dagen kan det också vara smart att försöka undvika sömn på flygturen, för att istället sova när det blir kväll ”på riktigt” i den nya tidszonen.
Snabbare anpassning efter flygtur
För att din tidsanpassning ska gå så snabbt och smidigt som möjligt bör du även försöka hålla dig till de ”riktiga tider” som gäller på den plats dit du ska åka. Ät trots att du inte är hungrig för att visa kroppen vad som är normalt.
Det kan också underlätta om du befinner dig på platser med mycket dagsljus, samt om du ser till att sova ordentligt under natten. Gå sen upp i tid på morgonen för att ställa in kroppen på det som gäller, och försök även att gå till sängs inom en rimlig tidsram. Blir du trött under dagen kan du ta en kort tupplur.
Minska jetlag
Att undvika jetlag då du reser över flera olika tidszoner är i princip omöjligt. När vi byter tidszon på detta sätt blir tidsomställningen en naturlig följd, vilket våra kroppar kan ha rätt svårt att hänga med på i början. Omställningen kommer självklart bli större ju fler tidszoner du passerar under flygningen.
Det innebär att du genom att resa över färre tidszoner, samt genom att resa långsammare i vissa fall kan minska jetlagens påverkan på dig. Däremot är det ett faktum att omställningen kommer ske förr eller senare.
Utöver att planera inför din resa och göra så gott du kan för att förbereda din kropp på tidsomställningen redan innan du är framme finns det ett par andra saker som kan dämpa effekterna.
Att undvika alkohol och kaffe såväl innan som under och efter din tidsomställande resa minskar risken för uttorkning och sömnrubbningar. Istället är det klokt att förse din kropp med mycket vatten, vilket i kombination med att du rör och sträcker på dig främjar kroppens blodcirkulation. Vi hoppas att dessa tips minska din jetlag något, trevlig resa!