Hyra bil på flygplats

Hyra bil på flygplats

Vi är säkerligen många som drömmer om att sätta oss på första bästa flyg, antingen utomlands eller tillbaka hem till Sverige. Även för den vana resenären är det inte alltid lätt att veta vad som väntar utanför flygplatsen, oavsett destination. För att resa vidare från flygplatsen och undvika kollektivtrafik så är en hyrbil ett smidigt alternativ. Men är det så enkelt att man bara kan traska ut från flygplanet och hyra en bil på eller i anknytning till flygplatsen? Nedan går vi igenom olika punkter, faktorer och aspekter som kan vara bra att tänka på då du ska hyra en bil på flygplatsen.

Att tänka på vid bilhyra

Att hyra bil är oftast rätt smidigt, det oavsett om du ska hyra i Sverige eller i utlandet. Däremot finns det en del att tänka på som i sin tur kan vara avgörande för hur just din hyrbilsupplevelse blir. Nedan har vi samlat våra bästa tips kring saker att tänka på oavsett om du ska hyra bil på en flygplats eller om du ska hyra bil någon annanstans.

Olika krav och villkor i olika länder

Först och främst bör du veta om att kraven och villkoren för att hyra bil kan variera mellan olika länder. Det som gäller i Sverige kan alltså se helt annorlunda ut om du exempelvis ska hyra bil i Spanien, USA eller Sydamerika.

I Sverige behöver du exempelvis ha fyllt 18 år och ha ett giltigt körkort för att få hyra en bil. Du bör dock vara medveten om att det kan tillkomma en avgift för dig som är under 25 år, ett så kallat ”ungdomsskadekostnadsuttag”. Vissa uthyrningsfirmor tar även ut en så kallad deposition, en liten extrasumma som agerar likt en försäkring för att bilen du hyr ska komma tillbaka i fint skick. Detta är en summa som oftast skickas tillbaka till dig om bilen återlämnas i samma skick som när den hämtades.

Försäkring vid hyrbil

Det är ofta även mycket information om försäkringar av olika slag, det speciellt när du ska hyra en bil. Vilka försäkringar gäller då, och vilken är den bästa för mig? Känner du dig osäker på detta finns det ett flertal biluthyrningsfirmor som kan hjälpa dig att hitta rätt.

Om du vill ta hjälp av en uthyrningsfirma eller om du vill sköta hela processen på egen hand är förstås frivilligt. Tänk dock på att det kan bli både krångligare och dyrare än det behöver bli om du gör det själv, samtidigt som innehållet i avtalet kan bli något sämre. När du skriver på avtalet hos uthyrningsfirman så innebär det att du accepterar och går med på det som står just på det avtalet, vilket du då måste rätta dig efter. Du bör därmed alltid gå igenom avtalet innan du väljer försäkring för din hyrbil.

Något som är viktigt att se över är vad som gäller kring självrisk. Som regel tillkommer detta som en extra kostnad om du skulle vara med om en skada eller olycka. I vissa fall kan du dock undkomma självrisken med vissa betalkort eller deals där självrisken ingår, framförallt om du reser utomlands.

Oavsett när, var och hur just du ska hyra en bil och är i behov av att teckna en försäkring har vi ett tips som du alltid bör ta tänka på och det är att alltid kolla upp vilka försäkringar du redan har och vad som ingår i dessa, till exempel i din hemförsäkring.

Uthämtning av hyrbil

Nu återkommer vi till frågan som vi tog upp i början av texten. Är det verkligen så enkelt att det bara är att kliva ut från flygplatsen och hyra en bil? Faktum är att det i vissa fall faktiskt kan vara så lätt. Det krävs dock att du har gjort lite förarbete innan du anländer till flygplatsen.

Som tur är det idag väldigt enkelt att boka en hyrbil online. Att det dessutom på många flygplatser, tågstationer och andra platser för resenärer finns upphämtningsboxar för nycklar gör det hela ännu lite smidigare. Du behöver alltså inte ens träffa en person för att få tillgång till bilen. Detta förutsatt att du bokar mer än en halvtimme i förväg, vilket så klart är möjligt då du bokar din hyrbil online.

När du bokar hyrbilen online är det också hur enkelt som helst att välja om du vill hyra bilen över dagen eller om du vill hyra en längre tid. Kanske är du sugen på att utforska staden, ta dig till en annan stad, eller varför inte åka på en liten road trip? Det mesta är möjligt med en hyrbil. Viktigt är bara att skriva in dessa detaljer i bokningen av din hyrbil så att allt blir rätt.

Återlämning av bil

När du känner dig klar med ditt äventyr, eller när du ska åka hem från din destination är det dags att återlämna bilen. Detta brukar inte innebära några större konstigheter. Precis som att du kan hämta upp din bilnyckel i en box kan du många gånger lämna tillbaka den på samma sätt. Vill du göra det på ett annat sätt kan du få mer information från hyrbilsföretaget.

Innan du återlämnar bilen finns det ett par saker du bör göra. Det är ofta bra att tanka upp bilen så att den är fulltankad. Trots att det inte alltid är ett krav kan det vara avgörande för att du ska få tillbaka din deposition. Bilen bör också vara ren och fräsch, så se till att du städar upp efter dig själv innan den lämnas in.

Att välja hyrbilsföretag

Som nämnts tidigare är det självklart frivilligt att sätta sig in i djungeln på egen hand för att hitta rätt hyrbilsföretag i ett visst land. Däremot kan det både vara krångligt, tidskrävande och rätt svårt att veta vad som faktiskt är bra. Där finns det mängder av värdefull hjälp att få både online och från företagen i sig.

Vi vill dock uppmana dig till att hålla dig borta från privat uthyrning. Det kan låta som ett billigare och smidigare alternativ på ett flertal sätt, men samtidigt ingår det sällan någon försäkring och liknande tryggheter vilket innebär att du kan få ta smällen om en skada eller olycka (som kanske inte ens hänt på riktigt) inträffar.

Vi rekommenderar alltid att prisjämföra hyrbilar innan du slår till. Vi rekommenderar sajten Hyrabil.com där du enkelt kan jämföra priser på hyrbilar för att hitta den bil som passar just dig till det billigaste priset.

Oavsett vilken typ av hyrbil just du vill hyra, och oavsett vart i världen just du vill hyra en bil så behöver det inte vara svårt. Ta hjälp av våra tips och råd för att hitta den bästa lösningen för dig. Vi önskar dig ett trevligt äventyr, glöm inte att köra försiktigt.