Tips inför långflygning

Tips inför långflygning

Vi är många som drömmer om att åka på den där drömsemestern till Maldiverna, Bora Bora eller Filippinerna. Men precis som många av alla de andra mycket exotiska och häftiga platserna som finns att upptäcka på denna planet så ligger dessa resmål väldigt långt bort från Sverige. Det krävs helt enkelt en lång flygresa för att ta sig dit. Att flyga långt är däremot inte alltid det lättaste. Långa flygresor innebär ofta stelhet, smärta och värk i kroppen. För att inte tala om hur trött, uttorkad och ofräsch man känner sig när man väl är framme.

Som tur är finns det många olika saker du kan testa på som kan göra att din långflygning blir mindre påfrestande. Med våra tips slipper du stelhet, trötthet och uttorkning och kan istället landa fräsch, pigg och redo för nya äventyr.

Att flyga långt är inte alltid lätt

Det är ingen hemlighet att långa flygresor i de allra flesta fall upplevs som en pina. På flygplanet är det trångt, kallt och surrigt. Det är svårt att sova, man dricker ofta väldigt dåligt, och så sitter man sällan särskilt bekvämt. Där ska du dock sitta i många timmar, något som i sin tur också ofta leder till att underhållningen tar slut och att du blir väldigt uttråkad.

Som om inte det vore nog kommer tidsomställningen från de olika tidszonerna att skapa extra mycket obalans. Att ta sig igenom en långflygning känns därmed som en tuff match för många. Trots att du är medveten om att det kommer vara värt det när du väl är framme kan det vara rätt svårt att tänka så när man sitter på planet. Så behöver det däremot inte vara.

Tips inför långflygning

Genom att ta del av våra tips för långa flygresor kan du förvandla din mardrömslånga flygresa till en riktigt trivsam och härlig upplevelse. Det finns faktiskt en hel del sätt att gå tillväga för att det hela ska kännas lättare och mer bekvämt. Landa glad, pigg och utvilad med hjälp av våra tips nedan.

Viktiga förberedelser

Det absolut viktigaste för att din långresa inte ska bli sådär jobbigt påfrestande är att du förbereder dig inför resan på rätt sätt. Nedan har vi samlat de absolut viktigaste punkterna du bör tänka på och agera efter inför det att du sätter dig på planet och påbörjar resan mot målet.

Val av kläder

Välj bekväma kläder när du ska ut på en långresa. Med bekväma kläder menar vi kläder som är mjuka, stretchiga och lätta att röra sig i, gärna i flera lager som enkelt kan tas av när du är framme. Tänk ledigt och enkelt, men undvik gärna pyjamas och nattsärk. Det är även en god idé att ha med en extra tröja och ett par varma strumpor då det ofta är kallt på planet.

Extra kläder

För att du ska slippa gå runt i dina lediga, ofta svettiga och ofräscha kläder även när du är framme på din destination rekommenderar vi att ha med ett ombyte i ditt handbagage. Packa smart genom att välja tunna kläder som inte tar plats, så som strumpor, underkläder, en lätt t-shirt eller en klänning. Detta är speciellt bra om du reser till en varm plats.  

Använd stödstrumpor

Stödstrumpor är för många ett otroligt viktigt komplement inför resan. Det är lätt att skratta och tänka att det bara är för gamla tanter, men faktum är att stödstrumpor kan vara bra för de flesta. Anledningen är att strumporna håller igång blodcirkulationen, vilket i sin tur minskar svullnad och obehag.

Viktiga tillbehör

Inför en långflygning brukar du ofta få en lite kudde, en filt och hörlurar på planet. För att öka komforten kan det däremot vara bra att ha med sig lite extra tillbehör, så som nackkudde, sovmask, öronproppar, bekväma (och brusreducerande) hörlurar, och möjligtvis en extra filt.

Underhållning

Det kan också vara smart att ta med lite godis och snacks, någon form av sällskapsspel (till exempel en kortlek, Yatzy, Uno) och en bra bok. Se också till att ladda ned roliga filmer, böcker, serier och spel till din mobil/läsplatta/iPad.

Musik och podcasts är också bra att ladda ner. Du ska trots allt sitta på planet ett antal timmar och då kan det vara nödvändigt att variera underhållningen för att få tiden att gå. Här kan även en reseladdare/reseadapter komma till användning både på planet och då du väl anländer till resmålet.

Räddare i nöden för din hy

Upplever du att du ofta blir väldigt torr och stram i hyn på planet? Det beror på att luften är extra torr. Det kan därmed vara bra att med sig lite extra ansiktskräm, handkräm och läppbalsam i ditt handbagage som du kan använda vid behov.

Passa på att addera en deo, tandborste och lite tandkräm i din necessär så kan du fräscha upp dig efter sovstunden och inför landning. Kanske vill du också ha med dig huvudvärkstabletter, våtservetter, näsdukar och allergimedicin för säkerhets skull?

Sömn är viktigt

Dagarna innan din avresa kan det vara en god idé att lägga lite extra fokus på sömnen. Se till att få de timmars sömn som din kropp behöver. Vill du ligga några steg före kan du även försöka vänja kroppen vid den tidszon som gäller dit du ska. Detta kan i sin tur minska din jetlag.

Träna, drick och ät bra

Genom att dricka mycket vatten och äta bra mat dagarna före din långa flygresa kan du minska risken för uttorkning och utmattning på planet. Det är också smart att träna en stund innan du ska gå på planet då det avlägsnar en del energi och hjälper dig att komma in i lugnet senare.

Packa smart

För att undvika onödigt krångel när du landar på din destination bör du packa smart. Det innebär inte bara att du ska packa lätt och praktiskt med det som du faktiskt behöver. Utan det innebär också att du ska packa det allra viktigaste i ditt handbagage. Skulle din stora väska av någon anledning försvinna har du åtminstone det du behöver under de närmsta timmarna. Ett tips är också att använda packpåsar i olika färger för att enkelt hitta i både det incheckade bagaget och i handbagaget.

På flygplatsen

När du förberett din packning, din kropp och ditt humör på bästa möjliga sätt är det dags att ta sig till flygplatsen. Även här finns det ett antal saker du kan göra för att underlätta resan.

Checka in online

Idag är det otroligt smidigt att checka in flygningen och din resa online. Detta kan du många gånger göra redan 24 timmar innan din avresa, vilket innebär att du kan göra incheckningen hemma. På så sätt kommer besöket på flygplatsen att bli mer trivsamt då du slipper stå i långa köer bland andra stressade resenärer. Checka in din väska vid de obemannade banden och så vips är du redo att gå mot gaten.

Var i tid

Genom att checka in hemma på egen hand, eller i de obemannade datorerna på flygplatsen, ökar du också chanserna om att komma i tid till gaten. Förutsatt att du kommit i tid till flygplatsen. Och det bör du se till att vara, för du vill inte behöva stressa och springa in i det sista innan du sätter dig på flygplanet.

På planet

Väl på planet har du kommit en lång bit på vägen av din resa, trots att du nu har hela flygturen framför dig. Dock finns det även här ett par saker som du bör tänka på och se över när du kommit ombord på planet för att göra det hela lite mer bekvämt för dig.

Val av sittplats

Många gånger tilldelas du en sittplats redan när du bokar din flygbiljett. Är planet fullt kan det vara svårt att byta den, men om planet däremot verkar vara lite halvbokat kan det finns goda chanser att byta till en bättre sittplats med till exempel mer benutrymme eller mindre buller och andra oljud. Tänk dock alltid på att kolla med flygpersonalen innan du byter.

Ställ om klockan till ny tidszon

För att din kropp ska ha lättare att anpassa sig efter den nya tidszonen är det bra att ställa om klockan så snart du satt dig på planet. På så sätt kan du påbörja invänjningen redan innan du är framme. Det kan också hjälpa dig att ställa om till den nya tidszonen och på så vis minska jetlag. Hur du kan undvika jetlag skriver vi om här.

Möjlighet till uppgradering

För dig som upplever att långresor är lite för jobbiga och påfrestande kan det vara värt att kolla vilka möjligheter det finns för uppgradering till en bättre sittplats på flygplanet. Detta kostar ofta lite extra, men ska du flyga väldigt långt kan det verkligen löna sig.

Var trevlig

Detta må kännas som en självklarhet, men att vara trevlig mot flygpersonalen och medresenärer verkar faktiskt inte ligga i allas natur. Tänk dock på detta om du själv vill bli behandlad på ett bra sätt. Du kanske till och med kan få lite extra service och hjälp eller tips på vägen. Det brukar alltid löna sig att vara trevlig.

Drick mycket

Fortsätt att återfukta din kropp genom att dricka mycket vatten även under resan. Detta minskar inte bara risken för uttorkning och jetlag, utan när du dricker mycket måste du även gå på toa lite oftare. Att röra på sig är nämligen också bra då det håller igång blodcirkulationen och motverkar stelhet. Så upp och traska då och då.

Undvik alkohol och kaffe

Hur lockande det än kan vara att beställa in det där vinet eller den där drinken rekommenderar vi dig att undvika alkohol så gott det går. Det kanske får dig att koppla av för stunden, men i långa loppet förstärker alkoholen både uttorkning, utmattning, yrsel och jetlag. Även kaffe är klokt att avstå.

Ät av maten

Flygplansmat är inte alltid det roligaste. Men hur tråkigt eller osmakande det än må vara så är det klokt att åtminstone försöka få i sig en del av maten. Du vet inte hur lång tid det kommer ta tills att du kan äta något nästa gång. Försök njuta av det som bjuds ombord på din långflygning.