Málaga – Picassos hemstad

Málaga – Picassos hemstad

Som huvudort i Costa del Sol ligger Málaga med sina stränder, sina shoppingstråk och sina vackra byggnader. Málaga bjuder in till många aktiviteter och sevärdheter oavsett tidpunkt på året. Picassomuseet, Picassos barndomshem, Katedralen, Il Corte Inglés och den himmelskt vackra botaniska trädgården är bara några få exempel på vad som väntar dig när du anländer till Málaga. Dessutom kan du lära dig dansa flamenco på någon av flamencobarerna i staden.

Shopping och marknader

Det går inte att komma ifrån att Málaga har blivit en port till resten av Solkustens lyxiga städer och orter. Detta har också präglat staden i stort och både shopping och gastronomi har blivit skäl till att många stannar lite längre. Det största stråket Calle Larios och parallellgatan Calle Nueva har märkesbutiker så långt ögat når, bestående av skor, kläder, baddräkter och accessoarer. Mellan varven kan du också gå in i en vinbutik och köpa bubblande champagne av yttersta kvalité eller vin av alla de sorter.

Om du vill prova på Andalusiens läckerheter för gommen så ska du göra ett besök på Mercado Atarazanas som är stadens mest kända saluhall. Bara byggnaden i sig är värd ett besök, då den ligger inhyst i ett gammalt skeppsvarv. Här är maten lika värdefull som priserna på produkterna, men vem kan motstå att provsmaka sig fram här? Skinkor, ostar, korvar, fisk, kryddor, grönsaker, frukt, sötsaker – vill du följa med på en guidad tur kan du slå följe med Spain Food Sherpas där du även får reda på lite om produkterna du frestas av.

Málagas största museer

Vi har sagt det förr men vi säger det igen – du kan inte lämna Málaga förrän du har tittat in i Picassomuseet. Picassos geniala verk har letat sig in i en medeltidsbyggnad vid namn Palacio de Buenavista, och där kan du betrakta fler än 155 konstverk ända från hans tid som tonåring fram till hans död.

Tycker du om bilar och gamla vrålåk får du inte glömma Málagas bilmuseum Museo Automovilistico. Här kan du se bilmodeller som dateras ända från 1903 och framåt. Även de som vanligtvis inte har ett utvecklat bilintresse, kan inte låta bli att bli en smula hänförda när de sticker in ansiktet i bilhallarna.

Leta upp en strand och njut av sol och hav

Fördelen med Málaga är att du har stränderna alldeles inpå knuten och behöver inte ta många kliv för att hitta dit. Den mest berömda stranden heter Malagueta och tas väl om hand året runt. Här finns serveringar, solstolar och möjligheter till vattenaktiviteter. Kika lite åt sidan och du kan se den stora tjurfäktningsarenan i ögonvrån. Vill du hellre hitta lite småvikar för att vara ifred, kan du gå österut mot stadsdelen Pedregalejos.

Från Málaga till resten av Solkustens guldkorn

Om du vill fortsätta resa ned mot Solkustens pärlor som Marbella, Fuengirola och Nerja, så är avstånden inte mer än några mil. Málaga har således både blivit en knutpunkt och ett självklart stopp när resenärer vill berika sig med lite kultur och nöjesliv innan de tar sig vidare.

Kommunikationsmöjligheter

Från stadskärnan går det tåg till andra spanska orter samt pendeltåg till närliggande städer och byar. Tunnelbanenätet och bussnätet fungerar också alla tiders för den som vill ta sig runt utan att gå för mycket.